čtvrtek 13. září 2012

Zda a jak uvést mateřskou dovolenou a děti ve strukturovaném životopise

Ačkoliv žijeme v právním státě a předpokládá se rovnoprávnost pohlaví, tak je stále pravidlem, že na mateřskou dovolenou odchází ženy a většinou i nadále pokračují rodičovskou dovolenou.

Rodičovská dovolená již stále více přestává být pouze doménou žen a již se na jde určité procento mužů - otců, kteří zůstali v období rodičovské dovolené se svým potomkem, zatímco matka po mateřské dovolené nastoupila zpět do zaměstnání.

Po ukončení mateřské nebo rodičovské dovolené však zákonitě musí přijít období návratu nebo nástupu do zaměstnání. S návratem je to po dvou nebo třech letech mateřské dovolené někdy složité, protože zaměstnavatel ne vždy počítá s návratem zaměstnance a volí raději ukončení pracovního poměru z organizačních důvodů a vyplacení odstupného než začlenění takového zaměstnance nebo zaměstnankyně do pracovního procesu v organizaci.

A celkem logicky se žena nebo muž po absolvované rodičovské dovolené objevuje na trhu práce a první krokem při hledání práce bývá vytvoření životopisu a průvodního dopisu. A při psaní strukturovaného profesního životopisu přicházejí následující otázky:

1) Jak uvést mateřskou nebo rodičovskou dovolenou do strukturovaného životopisu?
2) Musím uvádět v životopise mateřskou a rodičovskou dovolenou, když jsem byl(a) zaměstnána stále u předchozího zaměstnavatele?
3) Musím do životopisu uvádět počet dětí a jejich věk?
4) Jaký je přístup zaměstnavatelů k zaměstnávání matek a otců po jejich rodičovské dovolené?

Nová rada v poradně hledání práce a zaměstnání Vám uvedené dotazy zodpoví - Jak uvádět mateřskou nebo rodičovskou dovolenou a počet dětí v profesním životopise.

Žádné komentáře:

Okomentovat